Pasarile LEGO Ideas

Vestitorii primăverii: Păsările LEGO Ideas

Love LEGO? Love Birds? Love LEGO Birds.
Thomas Poulsen

Primăvara mult aşteptată ne-a adus setul LEGO Ideas – Păsările (21301). E atât de colorat şi de vesel încât ne face să zâmbim, ne îndeamnă să ieşim afară, să căutăm păsările şi să le comparăm cu cele construite din LEGO… Oare chiar aşa sunt şi în realitate?

Da, chiar aşa sunt! Pentru că sunt create de un “cunoscător”, Thomas Poulsen, pasionat de păsări, care îndrăgeşte în egală măsură piesele LEGO.

Încă de la prima vedere îţi dai seama că setul LEGO Ideas – Păsările (21301) este un set deosebit, ce îşi merită cele 10 000 de voturi obţinute din partea membrilor comunităţii LEGO Ideas.

Păsările pot fi comparate cu seturile din gama LEGO Architecture în mai multe privinţe:

  • Au ambiţia de a reproduce fidel aspecte ale realităţii (clădiri existente, respectiv anumite specii de păsări). Nu sunt 100% creaţii ale fanteziei.
  • Sunt atent documentate şi prezintă informaţii detaliate despre modelele reale pe care le reproduc.
  • Sunt gândite pentru a fi expuse, au plăcuţe inscripţionate cu denumirile lor.
  • Se adresează în cea mai mare măsură adulţilor, nu copiilor. Folosesc tehnici avansate de construcţie cu piese LEGO.
  • Sunt mici opere de artă, seturi de colecţie ce pot fi dăruite arhitecţilor sau iubitorilor de păsări.

Ce aduce în plus acest set LEGO Ideas faţă de seturile LEGO Architecture? Tocmai idea neobişnuită de a realiza din piese LEGO păsări care să semene cu păsări reale. Iar acest aspect ne fascinează pe noi, necunoscătorii: construieşti şi înveţi lucruri noi despre un domeniu aproape necunoscut – ornitologia. Pentru că… majoritatea dintre noi recunosc aceste păsări, dar sunt puţini cei care pot să le spună numele înainte să le citească în cartea cu instrucţiuni.

LEGO Ideas 21301

Cutia robustă în care este ambalat acest set seamănă cu trusa unui observator de păsări. Prin design imită o cutie din lemn închisă cu grijă cu catarame… nu cumva să se piardă preţioasele informaţii strânse cu migală! Alături de cele 580 de piese (inclusiv un separator de cărămizi), sunt 3 cărţi cu instrucţiuni. Fiecare cărticică are o introducere scrisă în 3 limbi (engleză, franceză şi spaniolă), în care sunt prezentate informaţii despre autorul setului şi detalii interesante despre păsările pe care urmează să le construieşti.

Cele trei păsări nu sunt alese la întâmplare. Fiecare dintre ele reprezintă câte un continent: Măcălendrul – Europa, Gaiţa albastră – America de Nord iar Coilibri – America de Sud.

Măcăleandrul (Erithacus rubecula)

Construcţia Măcăleandrului este o delectare. Începi din centru, construind blocuri mici, care se îmbină pentru a forma un cub. Construieşti apoi elementele care îi dau forma caracteristică: pata roşie de pe piept, codiţa stufoasă, ciocul mic, ochişorii rotunzi.

LEGO - Macaleandrul

Coada are elemente mobile, care au rolul de a-i anima puţin înfăţişarea rigidă.

Macaleandru LEGO

Măcăleandrul măsoară cca. 13 x 10 x 5 cm iar aşezat pe suport are înălţimea totală de 17 cm.

LEGO - Macaleandru

E grăsun şi greoi şi te întrebi dacă firavele picoruşe îl vor susţine suficient de bine pe crenguţă. Dar totul a fost atent calculat, Măcăleandrul îşi găseşte cu uşurinţă echilibrul pe ramura sub care îi este afişat numele în limba latină.

Gaiţa albastră (Cyanocitta cristata)

Primul lucru pe care îl remarci la acest model este paleta de culori folosite. Amestecul de albastru deschis, alb şi gri deschis se află într-un contrast plăcut cu accentele discrete de negru.

LEGO-Gaita

Are un grad mai mare de complexitate în ceea ce priveşte tehnicile de construire folosite iar prinderea aripilor necesită puţin mai multă îndemânare. Dar rezultatule este spectaculos: are un design armonios, capul este expresiv iar aripile au o oarecare mobilitate.

Pasarile LEGO

Totodată, Gaiţa este cea mai mare dintre cele trei păsări măsurând cca. 20 x 8 x 6 cm iar aşezată pe suport se ridică la înălţimea totală de 18 cm.

Gaita LEGO

Maiestuoasă şi elegantă, această pasăre va atrage atenţia oriunde ar fi expusă!

Colibri (Colibri thalassinus)

Cine ar fi crezut că, chiar şi cea mai mică pasăre din lume poate fi construită din piese LEGO?

Colibri - LEGO

Cum era firesc, modelul este şi el, micuţ, şi cel mai uşor de construit. Cât ai clipi din ochi, infima pasăre este gata să dea din aripioare în faţa ta… Figurativ vorbind, pentru că aripile nu i se mişcă, ci numai capul. Dar, deşi enervant de simple, aripile creează iluzia mişcării.

LEGO Ideas - Colibri

Cu aripile întinse, Colibri măsoară 15 x 12 x 3 cm iar stând pe suport se ridică la înălţimea de 15 cm.

LEGO Pasari - Colibri

Lângă Colibri, pe aceeaşi placă, creşte o floare ingenioasă, viu colorată. Cu un design pur şi simplu genial, cu petale asimetrice care se închid şi se deschid, aceasta este o floare LEGO perfectă (autorul ei este probabil, colectiv, deoarece în modelul iniţial al lui Thomas Poulsen, floarea era diferită, nu avea eleganţa şi simplitatea acesteia).

Floare LEGO

În concluzie, tot ce mai avem de spus este că setul LEGO 21301 este un set cu floare şi cu păsări (în)cântătoare… Bucuraţi-vă de el în această primăvară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *