LEGO Architecture – o colecţie monumentală

Arhitectura este invenţie.
Oscar Niemeyer

Seria LEGO Architecture, lansată în 2008, “celebrează trecutul, prezentul şi viitorul arhitecturii prin intermediul cărămizii LEGO”, reproducând la scară “măruntă” cele mai renumite construcţii ale lumii. La prima vedere, ambalate în cutii, aceste seturi par micuţe, primele dintre ele au puţine piese (de la 57) dar impresia creată de ele este una de neuitat.

Ce apreciem noi la seria LEGO Architecture?

1. În primul rând faptul că se adresează unui segment de piaţă diferit: nu mai vizează copiii sau persoanele care au crescut printre cărămizi colorate, ci o categorie distinctă  în care se regăsesc arhitecţii, istoricii, nostalgicii, turiştii… Pentru arhitecţi devin modele inspiraţionale, pentru istorici sunt replici ale monumentelor reprezentative ale lumii, pentru nostalgici creează o punte înspre trecut şi înspre valorile apuse, pentru turişti sunt suveniruri ce pot fi expuse sau dăruite precum Turnul înclinat din Pisa.

Turnul inclinat din Pisa

2. Crearea fiecărui set LEGO Architecture este un demers ştiinţific. Seturile au fost proiectate în colaborare cu arhitecţii consacraţi Adam Reed Tucker, Michael Hepp şi Rok Zgalin Kobe. În spatele fiecărui model nou se află numeroase schiţe, măsurători, încercări, astfel încât macheta LEGO să semene cât mai mult cu originalul şi, mai ales, să îi surprindă esenţa, trăsăturile caracteristice, alura. Pentru a exemplifica dificultatea acestui demers este suficient să spunem că o clădire precum Seattle Space Needle, înaltă de 222 m este modelată din doar 57 de piese LEGO – însă forma ei este atât de fidel redată încât pare o sculptură în miniatură!

Seattle Space Needle

3. Complexitatea. La polul opus se află seturile alcătuite din peste 1000 de piese, sau chiar din 2276 de piese precum Robie House – o construcţie extrem de detaliată. Suntem aproape tentaţi să credem că modelul LEGO este macheta care a precedat clădirea reală…

Robie House

4. Varietatea. Vom găsi în această colecţie clădiri cu precădere din SUA, dar cuprinde și clădiri precum Opera din Sydney, Poarta Brandenburg sau cea mai înaltă clădire din lume – Burj Khalifa.

LEGO Burj Khalifa

5. Reprezintă o lecţie de istorie a arhitecturii şi a culturii. Broşurile cu instrucţiuni de asamblare au o introducere în care este prezentată pe scurt istoria clădirii, detalii despre arhitect, imagini vechi şi noi, controverse şi semnificaţii. Mai mult, LEGO readuce la viaţă o capodoperă dispărută: Hotelul Imperial din Japonia, monument din care astăzi nu mai există decât intrarea principală expusă într-un muzeu.

Hotel Imperial

La CleverToys, sunt disponibile mai multe seturi LEGO Architecture. Le puteți admira și achiziționa de aici.

Ne întrebăm care o să fie următorul reper arhitectural selectat de LEGO pentru îmbogăţirea colecţiei? O să fie oare Turnul Eiffel din Paris, Dancing House din Praga sau poate… Casa Poporului, Bucureşti? 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *