LEGO si stiinta

LEGO şi ştiinţa

The best way to get a project done faster is to start sooner.
Jim Highsmith

Toată lumea ştie că jucăriile LEGO sunt educative, dar mai puţini sunt cei care ştiu că piesele LEGO au depăşit de mult statutul de simple jucării şi au devenit materiale didactice sau chiar materiale de construcţie pentru proiecte funcţionale de iginerie sau robotică. Mai în joacă sau mai în serios, cu mic cu mare, oricine are la dispoziţie aceste minunate piese colorate, învaţă mult mai mult decât pare la prima vedere…

Ştiaţi că în multe tări Europene şi în SUA există programe extraşcolare, centre de joacă şi mini-tabere prin care copii învaţă să construiască folosind piese LEGO? De asemenea, mulţi profesori (nu doar educatori) folosesc piesele LEGO pentru a-şi preda materiile într-un mod mai atractiv. De altfel, sprijinirea educaţiei este una dintre priorităţile companiei daneze despre care puteţi citi mai multe pe site-ul education.lego.com .

Principalele aptitudini dezvoltate cu ajutorul acestor “jucării”, sunt cele care au legătură cu domenii precum ingineria, arhitectura şi robotica. Cei mai mici constructori fac cunoştinţă cu gândirea spaţială, iar pe măsură ce construcţiile lor devine mai elaborate, vor învăţa, experimentând, ce înseamnă construirea la scară, greutatea materialelor sau designul. Fără sa aibă noţiuni teoretice, ei află ce înseamnă planificarea, construcţia şi reconstrucţia.

Ce face un fan LEGO după ce creşte (mai) mare, înarmat fiind cu toate aceste aptitudini?

1. O imprimantă funcţională… din piese LEGO

imprimanta LEGO

Având la bază un kit LEGO MindStorms, Leon Overweel şi-a imaginat şi a pus în practică o imprimantă monocromă cu rezoluţia de 50 x 50 de pixeli. Chiar dacă nu este prima imprimantă LEGO funcţională construită, dată fiind vârsta inventatorului ei de doar 14 ani, PriNTX este cu siguranţă de lăudat.  Vă invităm să o urmăriţi în acţiune:

2. Un braţ protetic din LEGO

Brat protetic din LEGO

Acest brat protetic a fost creat la scară 1:1 din compononete LEGO de către studentul la inginerie, Max Shepherd. Chiar dacă nu poate ridica greutăţi mari şi nu se remarcă prin viteză, acest braţ imită cu o precizie uimitoare mişcările unui braţ uman.

3. Oase sintetice

Oase artificiale create de roboţi LEGO

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au apelat şi ei la un kit LEGO Mindstorms pentru a produce în laborator ţesut de os sintetic, şi anume, au creat un robot care execută mişcările repetate implicate în procesul de producere a oaselor. Această alegere a fost motivată prin faptul că echipamentele industriale sunt deosebit de costisitoare, iar componentele LEGO pot îndeplini aceleaşi funcţii la o fracţiune din preţ.

Mai mult decât joacă

Aceste creaţii cu adevărat impresionante ne demonstrează că LEGO este mai mult decât o joacă, dezvoltă un mod de gândire tehnic şi sprijină cercetarea ştiinţifică.

În plus, ne fac să aşteptăm cu şi mai mare nerăbdare noul LEGO MINDSTORMS EV3 ce va fi lansat în luna septembrie a acestui an! Bineînţeles că va fi disponibil şi pe clevertoys.ro !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *