muzeul LEGO

LEGO Idea House – istoria LEGO într-un muzeu

Only the best is good enough.

Anul acesta LEGO a împlinit 85 de ani. Mult? Puțin? Pare o perioadă scurtă de timp, dacă luăm în calcul nivelul la care este astăzi compania. Dar pare mult, dacă ne gândim la faptul că totul a început ca o mică afacere de familie într-un orășel necunoscut.

Întreaga istorie LEGO este prezentată frumos într-un muzeu: LEGO Idea House din Billund.

Prima încăpere a muzeului este dominată de o operă de artă intitulată The Walker, realizată din aprox. 120 000 de piese LEGO gri, de către sculptorul danez Jørn Rønnau, în 1989. Este un simbol al creativității și al posibilităților nelimitate oferite de piesele LEGO.

LEGO Walker

În restul încăperilor, prin care te pierzi ca într-un labirint colorat, sunt prezentate cele mai importante etape din istoria LEGO prin intermediul numeroaselor seturi expuse, fotografii și texte explicative.

LEGO Idea House

 • Micul atelier de tâmplărie

Totul a început în atelierul de tâmplărie al lui Ole Kirk Kristiansen unde, din resturi de bucăți de lemn, acesta creează jucării și mobilier de jucărie pentru copiii lui.

primele jucarii LEGO

În anul 1932 începe să producă primele jucării pentru vânzare iar acest an este considerat a fi anul în care compania a fost fondată (deși încă nu avea nume).

În anii ’30, jucăriile realizate de el se remarcă prin calitate, ingeniozitate și atenție la detalii. În acești ani, una dintre cele mai populare jucării a fost yo-yo-ul, care s-a vândut bine o perioadă, până când piața a devenit saturată iar Ole a rămas cu un stoc considerabil. În loc să arunce yo-yo-urile rămase, acesta le-a tăiat în două și a creat roți pentru căruțe și mașini.
jucarii din lemn LEGO

 • Alegerea numelui LEGO®

În 1934, Ole Kirk Kristiansen decide să se axeze numai pe producția de jucării și își dă seama că trebuie să găsească un nume companiei. Astfel lansează un concurs printre angajati, pentru găsirea celei mai potrivite denumiri. Concursul îl câștigă el însuși, propunând numele de LEGO – o combinație a cuvintelor danze ”LEg GOdt”, care se traduc ”Joacă-te bine” (en: ”Play Well”). Ulterior, a realizat că, în limba latină, cuvântul ”lego” înseamnă ”am pus împreună”.

Logo LEGO 1936

 • Răţuşca LEGO și importanța calității

Încă de pe vremea când producea mobilier, Ole Kirk Kristiansen ținea foarte mult la calitatea lucrărilor sale, aspect perpetuat și în producția de jucării. O întâmplare devenită celebră a transformat acest angajament al ”calității mai presus de orice”, în motto-ul companiei. Se spune că odată, fiul său Godtfred Kirk Christiansen a pregătit o comandă de rățuște din lemn. Terminând mai repede, i-a povestit tatălui său că a făcut o economie substanțială de materiale, aplicând pe rățuște numai 2 straturi de lac și nu trei. În loc să fie mândru de această ispravă, Ole l-a certat, i-a spus că pentru compania lui “numai cel mai bun este suficient de bun” și l-a trimis să aplice personal încă un strat de lac pe toate rațele.
ratusca LEGO

Vrând să-i arate tatălui său că a învățat lecția, Godtfred Kirk Christiansen a făcut o placă din lemn cu cuvintele tatălui său, care au devenit motto-ul companiei: “Det bedste er ikke for godt” (Only the best is good enough). Această placă a fost amplasată la vedere, în fabrică.
motto LEGO

 • Plasticul

În paralel cu producția de jucării din lemn, Ole Kirk Kristiansen experimentează un material nou: plasticul. Astfel, în vara anului 1947, prima mașină de turnat plastic ajunge la Billund.
muzeul LEGO

 • Tractorul Ferguson

Prima jucărie din plastic, care s-a bucurat de un real succes și care a adus un profit semnificativ companiei, a fost tractorul Ferguson. Conceperea acestei jucării a durat mai mult de un an și a costat de 3 ori mai mult decât un tractor adevărat! Dar investiția a meritat pentru că a avut succes imediat iar între anii 1951 – 1954 au fost vândute aprox. 100 000 de bucăți.

tractorul Ferguson

 • Primele cărămizi

În anul 1949 sunt produse primele cărămizi LEGO, așa numitele “Automatic Binding Bricks”. În anul 1953 această denumire va fi înlocuită cu LEGO® Mursten (LEGO® Bricks) și va fi gravată pe toate cărămizile produse.

primele caramizi LEGO

 • LEGO® System of Play

În anul 1954 Godtfred Kirk Christiansen vizitează o expoziție de jucării în Marea Britanie. Pe drum, el se întâlnește cu Troels Petersen, managerul de achiziții al unui magazin de jucării. Discutând cu el, acesta se plânge că jucăriile nu au un sistem integrat. Ideea i se întipărește adânc în mintea lui Godtfred și își propune să creeze un sistem în lumea jucăriilor. După o reflecție îndelungată, ajunge la concluzia că jucăriile trebuie să stârnească creativitatea și imaginația copiilor, aceștia nu au nevoie de soluții oferite ”de-a gata”, ci au nevoie de ceva mai mult.

Astfel în anul 1955 lansează primul produs cu sistem de joacă: ”LEGO® System of Play with Town Plan no. 1”, care îi provoacă pe copii să își construiască propriul oraș din cărămizi LEGO. Mai mult, aceste mici bucăți de plastic, se pot transforma în orice, devenind ceva nou, la nesfârșit.

LEGO System

 • Matrița și patentul

Cărămizile produse, deşi puteau fi folosite la construirea clădirilor, nu se prindeau atât de bine, nu aveau stabilitate iar copiii nu se puteau juca cu construcțiile lor. Acest lucru îl nemulțumește pe Godtfred Kirk Christiansen și hotărăște să le îmbunătățească, pentru a corespunde standardelor de calitate ale companiei.

Nu după mult timp a fost inventat un nou sistem de interconectare a cărămizilor, patentat în anul 1958.
matrita LEGOMatrița și patentul sunt expuse la loc de cinste în muzeul LEGO.
LEGO Idea House

 • Primele roți

Odată ce stabilitatea construcțiilor a fost rezolvată, Godtfred și-a dorit să le pună în mișcare iar în anul 1962 sunt produse primele roți LEGO.
primele roti LEGO

 • LEGO® DUPLO®

În anii ’60, una dintre prioritățile companiei a fost aceea de a dezvolta ”cărămizi mari pentru mâinile mici”, jucării potrivite pentru preșcolari. Provocarea cea mare a fost integrarea noii cărămizi în sistemul existent. Trebuia să fie mai mare dar, în același timp, să fie compatibilă cu cărămizile clasice. După mai multe teste, s-a găsit varianta creării unor cărămizi la scara de 2:1, care au fost lansate în anul 1969. De unde și numele DUPLO care înseamnă ”dublu”, în limba latină.

LEGO DUPLO

 • Primele minifigurine

Până la mijlocul anilor ’70, jucăriile LEGO constau din case, vapoare, mașini, trenulețe. Deși erau destul de variate, lipsea ceva: lipseau personajele. Pentru a scăpa și de acest neajuns, în anul 1974 a fost lansată prima figurină construită, care avea un cap galben cu expresii faciale printate, brațe mobile și corp construit din cărămizi.

Figurinele s-au bucurat de un mare succes, în special o familie de figurine alcătuită din mamă, tată, bebeluș și bunică.
prima minifigurina LEGO

Pentru că aceste figurine erau mai mari decât clădirile și mașinile, treptat a apărut necesitatea conceperii unor personaje la scară cu celelalte jucării LEGO.

În 1975 a fost lansată o nouă figurină, mai mică, fără chip desenat, cu brațe stilizate și fără picioare mobile. Aceasta a fost supranumită figurina “The Extra” sau “The Salt Pillar”.

evolutia minifigurinelor LEGO
Abia în anul 1978 apare prima minifigurină așa cum o știm noi, cu brațe și picioare mobile. Această minifigurină are tenul galben, din dorința de a nu reprezenta o rasă umană anume. De remarcat faptul că, în această etapă, toate minifigurinele au aceeași expresie desenată pe fețe: 2 puncte ca și ochi plus un zambet.

minifigurine LEGO

Primele minifigurine cu expresii faciale diferite vor apărea în anul 1989, odată cu lansarea gamei Pirați, iar primul ten natural va fi produs abia în anul 2003, pentru minifigurina Luke Skywalker și la seria de minifigurine Basketball Team NBA.

lego minifigurine nba

 • LEGO Technic

În anul 1977 Grupul LEGO își îndreaptă atenția asupra copiilor mai mari, cărora li se pare adesea prea ușor de construit din cărămizi. Pentru ei a fost creat un nou produs, mai complex, cu funcții tehnice: LEGO Technic, având sloganul ”like the real thing”.

istoria LEGO

 • Tematici variate

Universul LEGO se extinde apoi tot mai mult, sunt lansate tematici noi care contribuie la succesul global al companiei.

În 1999 esta lansată prima gamă cu licență – gama LEGO Star Wars.

LEGO Star Wars

În anul 2012 a fost făcut încă un pas important, odată cu lansarea primei game dedicate fetițelor – gama LEGO Friends, care a fost foarte apreciată încă din primul an.

LEGO Friends

Ajungând în acest punct al vizitei, te simți copleșit de atâta diversitate, culoare, informație. Chiar și camerele muzeului au devenit neîncăpătoare. Însă Grupul LEGO s-a gândit din timp și la acest aspect. În 28 septembrie 2017, în Billund, va avea loc marea deschidere a unei clădiri emblematice: LEGO House, care se pare că va adăposti și noul muzeu LEGO. Cu un concept unic, LEGO House va adăposti în cei 12 000 m2, spații de joacă, zone experimentale, expoziții, restaurante și un magazin LEGO. Poate cândva vom reuși să facem fotografii și acolo…

LEGO House

One thought on “LEGO Idea House – istoria LEGO într-un muzeu

 1. Pingback: Ce nu știai despre Secția de poliție LEGO City? | CleverToys® | Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *