Photography is a reality so subtle that it becomes more real than reality.
Alfred Stieglitz
După cum marele fotograf Alfred Stieglitz, îşi definea atât de bine pasiunea şi meseria, fotografia devine o „realitate mai reală decât realitatea”. Pornind de la acest citat, am încercat să cuprindem în acest articol acele fotografii (şi acei fotografi) care reuşesc să dea viaţă minifigurinelor LEGO.
Îndrăgite şi nelipsite din colecţiile fanilor LEGO, minifigurinele sunt însă… numai jucării. Cum au devenit ele subiecte demne de obiectivele scumpe ale marilor fotografi? Putem să presupunem că un fotograf şi-a fotografiat copilul jucându-se cu piese LEGO şi le-a surprins şi pe ele din întâmplare… Sau poate că un fan LEGO a încercat să-şi imortalizeze construcţiile şi probabil a observat că minifigurinele se pricep cel mai bine la „modeling”… Sau poate că… Dar mai bine să nu continuăm cu presupunerile pentru că o sa ajungem la cea mai grea ghicioare a omenirii: mai întâi a fost minifigurina, oul sau găina?
1. Minifigurinele vii
Să începem cu acele fotografii în care minifigurinele par oameni imortalizaţi în ipostaze reale. Una dintre ele este fotografia de mai sus, care îi aparţine lui Ed McGowan, imagine intitulată The Last Crusade. Noroi, ploaie, viteză… ultima cruciadă ni se relevă drept o aventură extrem de dificilă, în acelaşi timp foarte frumoasă şi, mai ales… reală! Privită de departe, la fel de normală pare şi imaginea realizată de fotograful Mike Stimpson (cunoscut pe Flickr sub pseudonimul Balakov), chiar dacă personajul care înalţă zmeul e… doar un Stormtrooper LEGO !
Dan Phelps a documentat în blogul lui, A LEGO a day, 2 ani în care zilnic a fotografiat o minifigurină. După cum se vede, rezultatele sunt pe măsura efortului.
La fel de suprinzătoare sunt şi imaginile capturate de Kenny Louie, care reuşeşte să transmită stări de spirit şi sentimente, precum această fotografie intitulată The Trip Home.
2. Amestecul lumilor
Apar adesea scene în care minifigurinele se află alături de obiecte din lumea noastră, ce par supradimensionate comparativ cu jucăriile. Acelaşi Mike Stimpson realizează astfel de suprapuneri ale celor două lumi, cu delicateţe sau cu foarte mult umor.
3. Ipostaze celebre
Nu puteau să lipsească din această enumerare replicile LEGO ale unor fotografii bine cunoscute, precum fotografia datând din 1932 „Lunch atop a skyscraper” făcută de Charles Ebbets
sau fotografia lui Joe Rosenthal datând din 1945 – „Raising the flag on Iwo Jima”, ambele reproduse cu minifigurine LEGO de către Mike Stimpson.
Toate aceste imagini ne dovedesc încă odată că arta nu are limite. Artistul fotograf reuşeşte să dea viaţă jucăriilor „insuflându-le”, ca un demiurg, lumina potrivită; poate să le facă să pară surprinse în mişcare calculând unghiurile potrivite şi ştie să inventeze limbajul prin care să ne şoptească povestea ştiută numai de el.
Cine se ia la întrecere cu ei şi ne arată fotografii şi mai frumoase? Vă garantăm că şi minifigurinele LEGO pe care le puteţi achiziţiona online de la CleverToys sunt la fel de fotogenice !